Värdegrundsarbete – slöseri med tid & pengar

Denna vecka sticker vi verkligen ut hakan. På riktigt.

Vi påstår nämligen, helt utan att darra på manschetten, att inget värdegrundsarbete – såsom det görs idag – är till någon som helst nytta. Det gör dessutom oftast mer skada än nytta.

All den tid och alla de pengar, som kommuner, företag och organisationer lägger på att ta fram en solid värdegrund och sunda värderingar, samt att kommunicera ut denna/dessa, kunde läggas på något helt annat. Något av värde, faktiskt.

Därmed inte sagt att sunda värderingar och en trygg värdegrund är oviktigt. Nej, inte alls. Tvärtom. Förmodligen har det aldrig varit viktigare än just nu, i denna tid, att agera utifrån sunda värderingar. Men, själva värdegrundsarbetet är fullständigt fel upplagt, och dessutom helt onödigt.

Några faktum, som vi tar upp i avsnittet (#115):

  • Sunda värderingar är universella – alla har dem. De är medfödda och kom med livet, och kan aldrig försvinna eller förändras.
  • När de sunda värderingar verkligen behövs tänkas på – dvs. då vi människor har ”en dålig dag”, när humöret inte är på topp – har de dessvärre ingen betydelse för oss.
  • När de sunda värderingarna inte behövs tänkas på – dvs. då vi människor har ”en bra dag”, och humöret är på topp – är de som tydligast för oss, men då är vi emellertid inte ”i behov” av dem.
  • Ur välmående/klarhet träder sunda värderingar fram, hos alla, alltid.
  • Det enda vi behöver lära oss, är hur vi människor EGENTLIGEN fungerar mentalt. Då träder såväl välmående som sunda värderingar fram.
  • Det mest framgångsrika [[läs: det enda] sättet att säkerställa att sunda värderingar genomsyrar organisationen är att öka medvetenheten kring det som ”De tre principerna” pekar på.

Hmm? Intressant.

In och lyssna…
…via Podcaster, eller…

– via iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/tomas-och-dennis-podcast/id1055134052?mt=2

– via Acast: https://www.acast.com/tomasochdennis

– via webben: http://tod.sowh.se/podcast/

Har du lyssnat på våra nya ljudböcker?

Ladda ner dem här
Lyssna på dem på Storytel här

Kommer snart:

Mer intresserad av video-utbildning?

*Ett stressfritt liv*
Denna kurs ger dig en chans att leva ett liv med långt mindre stress än vad du kanske upplever i ditt liv just nu. Detta, helt oberoende av vilken omständighet eller situation du befinner dig i. Kursen ökar din medvetenhet kring hur vi människor fungerar psykologiskt, och du får lära dig ett helt nytt sätt att förstå och ”hantera” stress, något som varken kräver specifika tekniker eller avancerade metoder.
Mer info här
Missa inte vårt diskussions-forum på Facebook:

– Tomas och Dennis podcast – efter-tankar

”Efter-tankar” är ett forum på Facebook där alla lyssnare kan dela med sig av sina funderingar kring våra podcast-program.

Vi får nämligen alltid ta emot mängder av härliga kommentarer och intressanta frågor efter varje avsnitt – via mejl eller messenger – men vill nu samla alla efter-tankar på ett och samma ställe.

På denna sida lägger vi alltså upp allt som har med vårt podcast-program att göra.

Välkommen att dela med dig av dina insikter och efter-tankar kring vår podd och ”De tre principerna”.

Vi svarar på frågor och kommentarer, i den mån vi har möjlighet.

Länk: www.facebook.com/tomasochdennis