Rubriken på veckans podd (#119) är ”Psyket är alltid friskt, oförstörbart”.

I podcast-avsnitt #119 understryker vi vikten av att skilja på hjärna och psyke. En anledning till att vi vill separera dem, är att hjärnan kan bli sjuk och skadas. Det gäller dock inte psyket. Det är formlöst och kan aldrig någonsin ta skada. Det kan bara omformas. Från ingenting, till någonting, och till ingenting igen.

I podden lyfter vi fram en definition av själva psyket, som vi tycker passar bra för att förstå vad det är vi avser: – Psyket eller Medvetandet som vi också kan kalla det, är den platslösa plats där alla upplevelser äger rum.

Vi låter dessutom lyssnaren ”hitta” sitt eget psyke, för att kunna få en direktupplevelse om vad det egentligen är som vi pekar på. Vi gör detta genom att låta lyssnaren svara på frågan ”Är du vid medvetande?”, och sedan finna just den ”plats” där svaret ja dyker upp.

Alla upplevelser sker i psyket. Ingen annanstans.

Vi använder ”vattnet i en sjö” som en slags metafor för att visa att psyket aldrig någonsin kan skadas. Det kan bara omformas. Precis som vattnet, alltså. Det förstörs inte av att någon hugger i det med ett svärd eller pepprar det fullt av kulspruteskott. Det kan däremot omformas till exempelvis vattenånga, is eller snö. Snögubbar kan förstöras. Absolut. Men inte vattnet som de är gjorda av.

I vår podcast guidar vi dessutom lyssnaren en gratis-föreläsning som vi höll i Stadshallen i Lund, under ”Skåneveckan för psykisk hälsa”, den 12 oktober 2017. Den finns på YouTube:https://youtu.be/MvQrCE2y9Kk

Föreläsningen bär rubriken ”En banbrytande föreläsning om psykisk hälsa”, men har också en underrubrik, ”Psyket är alltid friskt, oförstörbart” dvs. densamma som namnet på veckans avsnitt.

In och lyssna…

…via Podcaster, eller…

– via iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/tomas-och-dennis-podcast/id1055134052?mt=2

– via Acast: https://www.acast.com/tomasochdennis

– via webben: http://tod.sowh.se/podcast/

Har du lyssnat på våra nya ljudböcker?

Ladda ner dem här

Ute nu.

Mer intresserad av video-utbildning?

*Ett stressfritt liv*
Denna kurs ger dig en chans att leva ett liv med långt mindre stress än vad du kanske upplever i ditt liv just nu. Detta, helt oberoende av vilken omständighet eller situation du befinner dig i. Kursen ökar din medvetenhet kring hur vi människor fungerar psykologiskt, och du får lära dig ett helt nytt sätt att förstå och ”hantera” stress, något som varken kräver specifika tekniker eller avancerade metoder.
Mer info här
Missa inte vårt diskussions-forum på Facebook:

– Tomas och Dennis podcast – efter-tankar

”Efter-tankar” är ett forum på Facebook där alla lyssnare kan dela med sig av sina funderingar kring våra podcast-program.

Vi får nämligen alltid ta emot mängder av härliga kommentarer och intressanta frågor efter varje avsnitt – via mejl eller messenger – men vill nu samla alla efter-tankar på ett och samma ställe.

På denna sida lägger vi alltså upp allt som har med vårt podcast-program att göra.

Välkommen att dela med dig av dina insikter och efter-tankar kring vår podd och ”De tre principerna”.

Vi svarar på frågor och kommentarer, i den mån vi har möjlighet.

Länk: www.facebook.com/tomasochdennis