Rubriken för veckans podcast (#122) lyder ”Är du kompetent eller en bluff?”

Något som många människor vittnar om, är rädslan för att uppfattas som en bluff. Alltså en rädsla för att bli påkommen som en bedragare. Den informella psykologiska termen för denna upplevelse, som myntades redan på 70-talet, är ”impostor syndrome”.

Syndromet beskriver hur vissa personer har svårt att tro på sina förmågor eller prestationer. Trots många yttre tecken på kompetens, är de som lider av bluffsyndromet, övertygade om att de är ”svindlare” och inte förtjänar den framgång de har nått.

Upplevelsen träder ofta fram vid olika typer av befordran, och enligt en amerikansk forskningsstudie från 1980-talet lider en stor del av alla framgångsrika personer av sådana bluffkänslor.

Vanliga tankar som har en tendens att dyka upp:

  • Tänk om jag får en fråga som jag inte kan svara på, så att jag blir avslöjad.
  • Om jag klarar av att göra det, då klarar vem som helst av det.
  • Det är bara en tidsfråga innan det avslöjas att min framgång endast beror på ren tur, rätt timing, eller en tillfällighet.

Syndromet har studerats av många psykologer. Tidigare har det uppfattats som ett inarbetat personlighetsdrag, men numera uppfattas det som en reaktion på vissa situationer och stimuli.

Det traditionella psykologiska fältet är dock inte ense om vilken behandling som bör användas. Därför förblir det ofta just obehandlat, vilket inte sällan leder till
oro, stress, lågt självförtroende, depression och skam.

Det finns ett antal metoder för att mildra bluffsyndromet, men den mest spridda metoden handlar om att berätta för andra hur man känner, så att man kan förstå att man inte är ensam om de här tankarna.

Vi föreslår dock något helt annat.

In och lyssna…

…via Podcaster, eller…

– via iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/tomas-och-dennis-podcast/id1055134052?mt=2

– via Acast: https://www.acast.com/tomasochdennis

– via webben: http://tod.sowh.se/podcast/

Har du lyssnat på våra nya ljudböcker?

Ladda ner dem här

Ute nu:

Mer intresserad av video-utbildning?

*Ett stressfritt liv*
Denna kurs ger dig en chans att leva ett liv med långt mindre stress än vad du kanske upplever i ditt liv just nu. Detta, helt oberoende av vilken omständighet eller situation du befinner dig i. Kursen ökar din medvetenhet kring hur vi människor fungerar psykologiskt, och du får lära dig ett helt nytt sätt att förstå och ”hantera” stress, något som varken kräver specifika tekniker eller avancerade metoder.
Mer info här
Missa inte vårt diskussions-forum på Facebook:

– Tomas och Dennis podcast – efter-tankar

”Efter-tankar” är ett forum på Facebook där alla lyssnare kan dela med sig av sina funderingar kring våra podcast-program.

Vi får nämligen alltid ta emot mängder av härliga kommentarer och intressanta frågor efter varje avsnitt – via mejl eller messenger – men vill nu samla alla efter-tankar på ett och samma ställe.

På denna sida lägger vi alltså upp allt som har med vårt podcast-program att göra.

Välkommen att dela med dig av dina insikter och efter-tankar kring vår podd och ”De tre principerna”.

Vi svarar på frågor och kommentarer, i den mån vi har möjlighet.

Länk: www.facebook.com/tomasochdennis