Veckans podcast-rubrik (#123) lyder ”Introvert eller extrovert?”

Nu släpper vi ett avsnitt med ett innehåll som många av våra lyssnare har frågat efter under en lång tid. Det gäller vår syn på personlighetstyperna Introvert och Extrovert.

De senaste åren har det kommit ut en hel del böcker där man just diskuterar vad det innebär att vara den ena eller den andra personlighetstypen. Ingen av dessa böcker vill vi dock göra reklam för i vårt inspirationsbrev. Ej heller i vår podd. Googla om ni är nyfikna.

Redan 1921 gav den schweizisk psykiatern, psykologen och författaren Carl Gustav Jung ut boken ”Psykologiska typer”, i vilken han påstod att introvert och extrovert var ”människans huvudsakliga karaktärstyper”. Sedan dess har dessa ”läggningar” diskuterats i mängder med sammanhang, såväl inom som utom den traditionella psykologin. Som om personlighetstyperna vore något faktiskt, något existerande. Två faktum, alltså.

Men … det är de inte.

Inte på något sätt.

Introvert och introvert är ett påhitt.

Punkt.

Och inte bara dessa två, så kallade personlighetstyper (kynnen, mentaliteter, läggningar, etc.) är ett påhitt. Nej, själva idén med att vi människor är det ena eller det andra är en lögn. Djupgående, och omedveten, oftast. Men … dock …en lögn.

Personlighet är något som tar form när vi tänker något om oss själva. Vad vi än tänker i varje stund om vem vi är, blir sant för den som tänker.

Men vi är aldrig det vi tänker, hur sant det än må verka.

Aldrig någonsin.

Det vi tänker är bara en tanke.

Vi kan ju aldrig vara något som tänks.

Vi är den som tänker.

Inget annat.

Punkt.

Nyfiken? Provocerad? Intresserad? Fascinerad?

In och lyssna…

…via Podcaster, eller…

– via iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/tomas-och-dennis-podcast/id1055134052?mt=2

– via Acast: https://www.acast.com/tomasochdennis

– via webben: http://tod.sowh.se/podcast/

Har du lyssnat på våra nya ljudböcker?

Ladda ner dem här

Ute nu:

Mer intresserad av video-utbildning?

*Ett stressfritt liv*
Denna kurs ger dig en chans att leva ett liv med långt mindre stress än vad du kanske upplever i ditt liv just nu. Detta, helt oberoende av vilken omständighet eller situation du befinner dig i. Kursen ökar din medvetenhet kring hur vi människor fungerar psykologiskt, och du får lära dig ett helt nytt sätt att förstå och ”hantera” stress, något som varken kräver specifika tekniker eller avancerade metoder.
Mer info här
Missa inte vårt diskussions-forum på Facebook:

– Tomas och Dennis podcast – efter-tankar

”Efter-tankar” är ett forum på Facebook där alla lyssnare kan dela med sig av sina funderingar kring våra podcast-program.

Vi får nämligen alltid ta emot mängder av härliga kommentarer och intressanta frågor efter varje avsnitt – via mejl eller messenger – men vill nu samla alla efter-tankar på ett och samma ställe.

På denna sida lägger vi alltså upp allt som har med vårt podcast-program att göra.

Välkommen att dela med dig av dina insikter och efter-tankar kring vår podd och ”De tre principerna”.

Vi svarar på frågor och kommentarer, i den mån vi har möjlighet.

Länk: www.facebook.com/tomasochdennis