”Det vet väl inte du”, kan jag höra dig tänka. Jag kan naturligtvis inte veta något om era relationer men det jag vet är var era upplevelser om relationer kommer ifrån.

Vi har alla varit nykära vid något tillfälle i våra liv och varit övertygade om att NU har vi hittat den perfekta partnern. Men två månader senare så har vi en annan bild av samma person utan att något har förändrats. Jag har väl inte varit den mest organiserade personen direkt och någon kan ha kallat mig för rent ut sagt slarvig. Det intressanta är att när jag träffade någon ny tjej kunde jag få höra att det var lite charmigt att jag hade lite disk i vasken och kanske lite kläder och strumpor liggande i soffan. De tyckte att det var kul att plocka undan efter mig för de tyckte om att hjälpa mig.

Men efter ett tag blev de irriterade på vad de tidigare tyckte var charmigt och de tyckte inte det var kul längre att hjälpa mig hålla rent. Exakt samma situation men upplevelserna helt olika. Intressant, eller hur?

Hur kan relationen försämras när situationerna är de samma? Därför att vi uppmärksammar andra tankar som vi inte gjorde tidigare. Tjejerna kunde se att jag var slarvig men gav inte de tankarna någon kraft i början av relationen, men efter ett tag gjorde de det.

Det enda vi kan uppleva är vad vi tänker. Därför kan jag med säkerhet säga att det inte är relationen det är fel på, det är dina tankar om relationen som inte är de bästa. Så fort som du har nya tankar om relationen blir din upplevelse av den annorlunda.

Det är därför du ena dagen kan känna hur lyckligt lottad du är att din partner har valt just dig, för att nästa dag eller vecka inte förstå hur du överhuvudtaget kunde bli tillsammans med hen.

När du börjar förstå hur vi verkligen fungerar, att våra upplevelser kommer från våra tankar, så behöver du inte ta de tråkiga tankarna om relationen så allvarligt. De kommer att passera för det gör alla tankar och när de har passerat får vi en annan upplevelse om relationen.

Vilka tankar du uppmärksammar påverkar naturligtvis ditt humör och tillstånd. När ”hissen” är uppe har vi klarhet över situationen och är fulla av kärlek och när hissen är nere är vår klarhet begränsad och det är då som vi säger och gör saker som vi sedan ångrar. Så ta inte dina tankar på allvar när hissen är nere för det blir aldrig bra.

Sammanfattningsvis vill jag säga att din relation blir precis vad du tänker om den. Din uppfattning beror ALDRIG på vad din partner gör eller inte gör utan ALLTID på vad du tänker om vad din partner gör eller inte gör. MEN det innebär inte att du inte ska ha överenskommelser med din partner om hur ni vill ha det i er relation.

Vill du höra mer om relationer och annat livsviktigt så lyssna gärna på Dennis Westerbergs och min podcast på www.tomasochdennis.se