Visst är vi duktiga på att grubbla och fundera på våra problem för att hitta den bästa möjliga lösningen men däri ligger problemet. Ju mer vi grubblar desto längre ifrån ligger lösningen.

Det är väl klart att man måste grubbla och fundera så man kan komma fram till en lösning, tänker nog de flesta som läser det här men jag säger nej. Problemet är inte problemet, problemet är ditt tänkande kring problemet.

Ju mer du grubblar på en lösning desto fler tankar snurrar i skallen på dig och när det snurrar i skallen kommer aldrig den bästa lösningen. Jag brukar ställa frågan ”När kommer du på dina bästa lösningar? Var är du och vad gör du när du får dina aha det är så jag ska göra?”. Svaren varierar lite, i duschen, när jag tränar, när jag ska lägga mig osv. Det alla har däremot gemensamt är att de bästa lösningarna kommer alltid när det är lugnt i knoppen och inget ”snurr”.

Om du har blivit av med dina nycklar någon gång, är det väldigt troligt att du har letat i samma ficka eller låda flera gånger, eller hur? Ju mer frustrerad du blivit desto mer har du sprungit omkring och letat utan att hitta dem. Men det intressanta är att när du gett upp och snurret i skallen har lagt sig så får du en ny tanke om var du kan hitta nycklarna. Intressant, eller hur?

Har du glömt namnet på en skådespelare i en film du diskuterat med någon? Ju mer du försöker att komma på namnet desto längre ifrån svaret kommer du men när du ger upp och tankarna lägger sig så kommer namnet som du letat efter.

Det här bevisar att vi alltid hittar de bästa lösningarna eller svaren på våra problem när vi släpper dem. Jag säger inte att du ska ignorera dina problem, det jag säger är ju lugnare det är i ”knoppen” desto mer plats finns det för nya insikter om hur du bäst går till väga för att hantera utmaningen.

Detta går emot många tekniker och metoder som vi lärt oss i livet. Jag har lärt mig att ju mer jag gör desto längre kommer jag och att grubblandet är vad som genererar lösningar men det är precis tvärtom.

Fråga en atlet vad de tänkte när de presterade som bäst. Svaret blir ”Jag tänkte ingenting, jag bara gjorde vad som kom naturligt just då”. Lösningar och svar kommer naturligt till oss när vi inte försöker komma på dem, precis som du slår det bästa golfslaget när du är helt avslappnad och utan tankar. När du sen ska försöka slå ett lika bra slag vid nästa hål, så blir det aldrig lika bra eftersom du då började tänka på hur du gjorde innan och snurret i knoppen körde igång.

Så nästa gång du har ett problem eller utmaning, titta på det och registrera hur läget är och släpp det sen. Svaret kommer att komma till dig mycket snabbare och blir troligtvis mycket bättre då det är inte är mycket som kan slå en knopp med klarhet och sinnesro.

Om du vill veta mer om mina tankar så lyssna gärna på min nya podcast som jag kör tillsammans med min kollega Dennis Westerberg på www.tomasochdennis.se