I veckans podcast (#128) lyfter vi upp ämnet AVUNDSJUKA.

Förra veckan fick vi ett härligt mejl från en lyssnare:

Hej Tomas och Dennis.

Jag har lyssnat på så gott som alla era poddar […]och jag har varit hjälpt av på mängder av olika sätt. Jag saknar dock ämnet ”avundsjuka”. Jag har problem med människor som tar stor plats och som är egocentriska. Jag har insett att jag är avundsjuk för att jag inte tar lika stor plats själv och att jag jämför mig med mer lyckade människor. Mycket tråkig insikt om en egenskap som jag skulle vilja lära mig hantera bättre. Så, detta är mitt förslag på ämne till er podd. 

Tack för allt.

//Kristian

Givetvis vill vi inte göra Kristian besviken. Veckans podcast har vi därför döpt till ”Sjuk av avund”.

Och, inte helt otippat, guidar vi lyssnaren till en insikt om att även avundsjuka – i alla stunder – är skapat utifrån tre enkla principer, psykologiskt.

Livskraften inom oss ger oss två gåvor: medvetandet och tanken.

Medvetandet är den s.k. ”skärm”, på vilken alla upplevelser spelas upp, från vaggan till graven. Även avundsjuka, alltså.

En ”tom” skärm är dock fri från alla upplevelser. Det krävs en tanke, som tar form i medvetandet. Så snart tanken, som dyker upp från livet inom oss, tar plats på skärmen, skickas tanken till synen, hörseln, lukten, smaken och känseln, så att vi kan se, höra, lukta, smaka och känna det som tänks.

På detta vis skapas alla upplevelser, i det pågående ögonblicket.
Det som sker på skärmen, tar form som verkligheten.

Och, ju mer vi lär oss förstå av denna s.k. ”skapelseprocess”, desto mindre kan vi bry oss om vad som blivit skapat. Det är nämligen en oerhörd skillnad att tänka ”hennes kläder gör mig avundsjuk”, än att veta vad som är sant, nämligen att det är ”tanken kring hennes kläder som gör mig avundsjuk”. När något påminner om något så futtigt som en tanke (läs: ingenting), verkar det givetvis mindre läskigt än om det påminner om något verkligt verkligt.

– Nyfiken?

In och lyssna…

…via Podcaster, eller…

– via iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/tomas-och-dennis-podcast/id1055134052?mt=2

– via Acast: https://www.acast.com/tomasochdennis

– via webben: http://tod.sowh.se/podcast/

Ny, banbrytande ljudbok, ute nu, på Storytel:

Har du lyssnat på våra tidigare ljudböcker?

Ladda ner dem här

Du har väl inte missat denna, på Storytel:

Mer intresserad av video-utbildning?

*Ett stressfritt liv*
Denna kurs ger dig en chans att leva ett liv med långt mindre stress än vad du kanske upplever i ditt liv just nu. Detta, helt oberoende av vilken omständighet eller situation du befinner dig i. Kursen ökar din medvetenhet kring hur vi människor fungerar psykologiskt, och du får lära dig ett helt nytt sätt att förstå och ”hantera” stress, något som varken kräver specifika tekniker eller avancerade metoder.
Mer info här
Missa inte vårt diskussions-forum på Facebook:

– Tomas och Dennis podcast – efter-tankar

”Efter-tankar” är ett forum på Facebook där alla lyssnare kan dela med sig av sina funderingar kring våra podcast-program.

Vi får nämligen alltid ta emot mängder av härliga kommentarer och intressanta frågor efter varje avsnitt – via mejl eller messenger – men vill nu samla alla efter-tankar på ett och samma ställe.

På denna sida lägger vi alltså upp allt som har med vårt podcast-program att göra.

Välkommen att dela med dig av dina insikter och efter-tankar kring vår podd och ”De tre principerna”.

Vi svarar på frågor och kommentarer, i den mån vi har möjlighet.

Länk: www.facebook.com/tomasochdennis